Duvarında epitelyum bulunan, milimetrik boyuttan geniş boyutlara kadar çapı değişebilen içi sıvı dolu kitlelerdir. Fizik muayene, radyoloji ve gerekli durumlarda iğne aspirasyon ile tanı konulmaktadır. Her ondört kadından birinde görülür ve %50 oranında çok sayıda ve tekrarlayıcı karakterdedir. Genellikle 25 yaş öncesi nadir olup 35 yaş üstünde görülür.
Meme ağrısı, kadınlar arasında yaygın şekilde rastlanan bir sorundur. Meme ağrısı pek çok farklı sebepten meydana gelebilir. Hormonal döngü ile ilgili bir bulgudur ve nadiren meme kanserinin bir göstergesidir. Hormonal neden tam olarak aydınlatılamamış olmakla beraber progesterone eksikliği, östrojen fazlalığı, yüksek prolactin düzeyi gibi nedenler ileri sürülmektedir. Adet düzensizlikleriyle beraber meme ağrısı daha sık görülür. Ağrı genellikle orta derecededir ve tahammül edilebilir fakat hastaların % 10-20 sinde hayatı olumsuz etkileyecek derecede şiddetli olabilir ve tedavi gerektirir.
Meme başı akıntısı, kadınlarda sık karşılaşılan yakınmalardan biridir. Meme başı akıntısıyla gelen bir hastada akıntının karakteri (seröz, kanlı, süt vb.) eş zamanlı kitle varlığı , akıntının tek veya çift taraflı olması, tek veya birden çok kanaldan akıntı olması, akıntının spontan veya meme dokusunun sıkılmasıyla ortaya çıkması, menstruasyon dönemiyle ilişkisi sorgulanmalıdır.
Fibroadenomlar, 15-35 yaş kadınlarda sıklıkla görülen iyi huylu meme tümörüdür. Bu tümörlerlerin yapısı sert, pürüzsüz, lastik kıvamındadır ve sınırları iyi belirlenebilir. Fibroadenomlar meme dokusu içerisinde bir bilye gibi hissedilebilir. Muayene edildiğinde cilt altında rahatlıkla hareket edebilir. Fibroadenomlar farklı büyüklükte olabilir. Bu tümörler kendiliğinden büyüyüp küçülebilir.
Mastit olarak bilinen meme enfeksiyonu yaygın olarak 18 ile 50 yaş arası kadınlarda görülmektedir. Emzirme ile ilgili olanlar ve emzirme ile ilgili olmayanlar olarak 2 ana gruba ayrılır. Emzirmeyle ilgili olan laktasyonel mastit, emzirmeyle ilgili olmayanlar granülomatöz mastit ve peridüktal mastitdir.
Laktasyon mastiti meme dokusu içindeki interlobüler yumuşak dokunun sellülitidir. Genellikle doğum sonrası ilk 6 haftada oluşur. Klinik olarak fokal inflamasyondan apse ve septisemi gibi ciddi sonuçlara kadar geniş bir spektrumda karşımıza çıkar. Etkilenen bayanların %11’inde apse gelişme riski vardır. Ağrı ve rahatsızlık hissi veya tedavide kullanılacak antibiyotiklerin süte geçmesi nedeniyle bazı bayanlar emzirmeyi kesmek zorunda kalabilirler.
Granülomatöz mastit, meme kanserini taklit edebilir. Granülomatöz mastitlerin bir kısmı, tüberküloz, lepra, mantar ve sarkoidoz gibi hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkar. Bu hastalıklar granülomatöz mastit tanısı almış kişilerde araştırılmalıdır. Bu sebepler yok ise idiopatik granülomatöz mastit tanısı konur ve hastaların büyük kısmı bu gruptadır.
Periduktal mastit, areola altında inflamasyon ve abse gelişimi ile kendini gösterir. Genellikle doğurganlık çağında ve laktasyonda olmayan kadınlarda gözlenir. Nedenleri arasında sigara içmek ve bakteriyel infeksiyonlar önemli yer tutar.