Radyolojik görüntülemenin esas amacı memede muayenede ele gelmeyen lezyonları tanımaktır. Ayrıca tanısal işlemlere yardımcı olması amacıyla da radyolojik görüntülemeden yararlanılabilinir.

Mamografi meme hastalıklarının tanısında ve meme kanserinin erken saptanmasında etkinliği kanıtlanmış, günümüzde de yaygın olarak kullanılan temel meme görüntüleme yöntemidir. Mamografi, memenin x ışını kullanılarak özel yumuşak doku tekniği ile elde olunan film görüntüsüdür. Meme özel plakalarla komprese edilerek sabitlenir ve görüntü alınır. Meme kanserinde erken tanıyı sağlayacak yöntemler çok büyük önem taşır. Yapılan çalışmalarda, erken evre nonpalpabl lezyonların saptanmasında mamografi diğer noninvaziv tekniklerle karşılaştırıldığında yüksek sensitivite ve spesifiteye sahip bir görüntüleme yöntemidir. 1 cm ve altındaki küçük çaplı tümörleri, insitu duktal karsinom evresindeki lezyonları saptama gücüne sahiptir. Bu nedenle asemptomatik olgularda meme kanserini ele gelmediği küçük boyutlarda yakalayabilmek için başvurulan en önemli tanı aracı TARAMA MAMOGRAFİ’dir.

Meme ultrasonografisi, mamografi gibi kitle araştırılması ve lezyon karakteri belirlemede vazgeçilmez tanısal bir yöntem olarak ilk sırada yerini almıştır. Ultrasonografinin görüntüleme alanına girmesi, mamografide saptanan lezyonların solid-kistik ayrımının yapılabilmesi olanağını sağlamıştır. Tanı amaçlı biopsi alınması için sık kullanılan yol gösterici bir görüntüleme yöntemdir.

Manyetik Rezonans (MR) görüntüleme sıklıkla mamografide veya ultrasonografide şüpheli bir bulgu tespit edildiğinde bu bulguların detaylandırılması veya tespit edilen bir kanserin o memede ve karşı memede yaygınlığının saptanması için kullanılmaktadır. Öz veya soy geçmişindeki özellikleri (örneğin birinci derecede akrabalarında meme kanseri bulunması) nedeniyle meme kanserine yakalanma ihtimali yüksek riskli hastalarda meme MR’ı tarama testi olarak uygulanmaktadır.

Top