Meme kanseri cerrahi tedavisinde temel amaç, kanserli dokunun hastanın vücudundan uzaklaştırılması ve yaşamın kurtarılmasıdır.

Meme kanseri nedeniyle memenin bir kısmının veya tamamının kaybedilmesi, cerrahi yapılan alanda yara izi (skar), göğüste asimetri oluşması (iki meme arasında boyut farklılıkları) kadınları psikososyal yönden olumsuz etkilemektedir. Hastalar kanser tanısını kabullenip cerrahi ve medikal tedavi sürecinde travma yaşamakla birlikte vücudunda oluşacak fiziksel değişimler nedeniyle psikososyal travma yaşamaktadır. Meme, kadınlar için estetik ve fonksiyonel açıdan önemli, fiziksel olarak gözle görünen bir organdır. Bu nedenle memenin kaybı kadınlarda kadınsılığın kaybı, cinsellik, benlik saygısı, özgüven eksikliği, beden imgesi bozulması, depresyon, yaşam kalitesinin olumsuz etkilenmesi psikososyal durumlarını da cerrahi kadar etkiler.

Onkoplastik meme cerrahi yöntemleri; meme kanseri tedavisini onkolojik ilkelerden ödün vermeden iyi bir kozmetik sonuçla uygulamayı amaçlar. Böylece hastanın yaşam kalitesinin artmasını sağlar. Onkoplastik Cerrahi, plastik cerrahi tekniklerinin onkolojik meme cerrahisi ile birleştirilerek kullanılması olarak tanımlanmaktadır. Yapılacak cerrahi tedavi planı tümörün ve hastanın memesinin özellikleri dikkate alınarak yapılır.

Onkoplastik Meme Cerrahisi Uygulamaları:

1. Volüm Yer Değiştirme Teknikleri (Displacement)

Tümör dokusunun çıkartılması sonucu gelişen meme defektinin çevre sağlam meme dokusu ile kapatılmasıdır.

2. Volüm Doldurma Teknikleri (Replacement)

Meme defektinin memeye uzak alandan hastanın kendi dokusu ile doldurulmasıdır. Aşağıdaki iki örnek en sık kullanılan kas-cilt dokusudur.

Latissimus Dorsi Miyokutanöz Flep: Sırt kası ve cildi kullanılarak yeni meme oluşturulur.
Transvers Rektus Abdominus Miyokutanöz (TRAM) flep: Karın ön duvarı kas- cilt ve yağ dokusu kullanılarak yeni meme oluşturulur.

3. Protez (Silikon) İle Meme Rekonstrüksiyonu

Mastektomi (memenin tamamen alınması yada içinin boşaltılması) sonrası silikon implant ile yeni meme oluşturulur . Protez ile tek aşamalı rekonstrüksiyon veya aşamalı olarak doku genişletici ile uygun cep hazırlanıp protez rekonstrüksiyonu yapılır. Protez ile rekonstrüksiyona anatomik olarak en uygun küçük (A veya B cup) memelerdir. En fazla 400-500 ml boyutlarında meme rekonstrüksiyonu yapılır.

Top